Μια «έξυπνη» συμφωνία Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με...
άλλα κράτη έξω από αυτήν, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν «βλέπει» κάποια από τις δύο να εντάσσεται σύντομα στην Ε.Ε.
«Επομένως χρειάζονται εναλλακτικές μορφές στενότερης συνεργασίας» είπε ο ίδιος σε μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke, όπου δήλωσε συγκεκριμένα το εξής: «Αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μια έξυπνη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία που να περιγράφει τις σχέσεις της με την Ευρώπη μετά το Brexit, τότε αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες χώρες».
Προέβλεψε επίσης μια «νέα, στενότερη μορφή τελωνειακής ένωσης» με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η κατάσταση σε αυτή, καθώς εδώ και καιρό το Βερολίνο ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. το 1995, τα εμπορεύματα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο περιοχών χωρίς τελωνειακούς περιορισμούς (αποκλείονται γεωργικά προϊόντα). Όμως, οι συνομιλίες για την ένταξη δεν έχουν προχωρήσει από το 2005, καθώς τα αγκάθια παραμένουν.
Στο μεταξύ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται η διαδικασία για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., από την οποία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου του 2018.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμβιβασμό αυτό το μήνα σχετικά με τα τρία ζητήματα του ιστορικού διαζυγίου, το θέμα του «λογαριασμού», τα δικαιώματα των πολιτών και το καθεστώς των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των συνομιλιών και να προχωρήσουν στις δεύτερη.
Πηγή: BBC