Γιούνκερ «αδειάζει» Μοσκοβισί

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Σε μια επιχείρηση να αντικρούσει τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που χαρακτήρισε «σκάνδαλο για τις...
δημοκρατικές διαδικασίες» το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η Κομισιόν αντιτείνει ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να κατανεμηθεί το βάρος του ελληνικού προγράμματος ισότιμα και δίκαια.

Συγκεκριμένα, κληθείς να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Μοσκοβισί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι ακριβώς επειδή η Επιτροπή Γιούνκερ ήθελε να κατανεμηθεί ισότιμα το βάρος του προγράμματος προχώρησε στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του προγράμματος του ESM πριν από την οριστικοποίησή του τον Αύγουστο του 2015.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή ζήτησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να διατυπώσει συστάσεις, υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Τόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές και το κοινό σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο Μ. Σχοινάς και κατέληξε λέγοντας ότι, πράγματι, «η Επιτροπή Γιούνκερ επένδυσε πολλή προσπάθεια σε χρόνο και πόρους για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πετύχαμε».

Θυμίζουμε ότι ο Πιερ Μοσκοβισί από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Κόμο είχε σχολιάσει για το ελληνικό πρόγραμμα: «Είναι ένα σκάνδαλο σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο τη μοίρα ενός λαού, το να επιβάλλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας…Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

efsyn.gr