Ως πού θα φθάσει η «σύγκρουση» ΗΠΑ-Κίνας;...


Έντονη είναι η αμερικανική ανησυχία για την ολονέν αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά άρχισε δυναμικά να παρουσιάζεται στο χώρο των εξοπλισμών και του διαστήματος.

Οι δημόσιες αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων τον... περασμένο Αύγουστο, όταν απέπλευσε το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, κατέδειξαν την ενόχλησή τους. Μάλιστα, η ενόχληση στράφηκε και κατά των Ρώσων, διότι αυτό το σκάφος, μήκους 300 μέτρων, προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό.

Έμεινε όμως μισοτελειωμένη η ναυπήγησή του το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επτά χρόνια αργότερα, ο Πούτιν το πούλησε στους Κινέζους μέσω μιας ουκρανικής εταιρείας, προκειμένου να γίνει… πλωτή ντισκοτέκ και καζίνο.

Το αεροπλανοφόρο ταξίδεψε μέχρι την Κίνα ρυμουλκούμενο, χωρίς ραντάρ και οπλικά συστήματα, ως μαούνα, διότι από Στενά του Βοσπόρου ως γνωστόν δεν επιτρέπεται βάσει των Συνθηκών να περάσει πολεμικό πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος. Μάλιστα, όταν άρχισε η ναυπήγησή του, όλοι απορούσαν με ποιο τρόπο θα βγει από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τελικά, η… μαούνα εξοπλίσθηκε με φορτίο που έφθασε στην Κίνα με άλλα μεταφορικά μέσα, κι έκανε τον Αύγουστο την πρώτη δοκιμή ως αεροπλανοφόρο πλέον, χωρίς να πεισθούν οι Αμερικανοί ότι θα χρησιμοποιηθεί «για την επιστημονική έρευνα, πειράματα και εκπαίδευση», όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση. (Έγινε γνωστό ότι η Κίνα ναυπηγεί στη Σαγκάη άλλα δύο μεσαίου μεγέθους μη πυρηνικά αεροπλανοφόρα).

Τα τελευταία γεγονότα στην Αφρική, έδειξαν επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Κίνα να αποκτήσει επιρροή στις χώρες της Ηπείρου. Σε άρθρο των “Financial Times” αναφέρεται ότι έως το 2015 η Κίνα έχει προγραμματίσει επενδύσεις στην Αφρική ύψους 50 δισεκατ. δολαρίων ετησίως, (το ετησίως, προσέξτε το).

Υπάρχει δε και μια πολυσέλιδη έκθεση (από το DailyNews) του World Economic Outlook για λογαριασμό του Δ.Ν.Τ., η οποία μπορεί να θεωρηθεί σενάριο συνωμοσιολογίας, αλλά δυστυχώς, όταν αυτά τα περίεργα σενάρια που με καχυποψία για την εγκυρότητά τους αντιμετωπίζουμε, βγαίνουν αληθινά.

Γράφεται λοιπόν στην Έκθεση, ότι μέχρι το 2016 έρχεται το οικονομικό τέλος και η διάλυση των Η.Π.Α. Τη θέση αυτής ως υπερδύναμη του πλανήτη θα αναλάβει η Κίνα η οποία σύμφωνα πάντα με την έκθεση θα έχει αύξηση κερδών περίπου στα οκτώ τρισ. δολάρια μέσα στη πενταετία 2011-2016. Στο ίδιο διάστημα, οι Η.Π.Α. θα έχουν μια ζημιά κάπου στα 18,8 τρισ. δολάρια που ουσιαστικά θα τις οδηγήσει σε πτώχευση.

Το έτσι και αλλιώς ανησυχητικό σενάριο τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρότατο κίνδυνο για ολόκληρο το πλανήτη, μια και οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς. Πρόσφατα η Κίνα έστειλε εκ νέου μήνυμα στις Η.Π.Α., από τις οποίες ζητά να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα (αναφερόμενη στον εξοπλισμό της Ταϊβάν).

Πριν δε από λίγο χρόνο, Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου έστειλε έμμεσο μήνυμα στη Κίνα προειδοποιώντας την, πως από εδώ και στο εξής όποια χώρα επιτεθεί εκ νέου στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ θα υποστεί, όχι αντίστοιχες, αλλά στρατιωτικές συνέπειες.

Ο κ. Daniel Goure, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Lexington, τόνισε στο Πεντάγωνο πως πρέπει να ξεκινήσει πάλι την παραγωγή των μαχητικών F-22 και να αντικαταστήσει τα F-15 & F-16. Σύμφωνα με τον ίδιο όλοι περίμεναν την εξέλιξη της Κίνας αλλά όχι σε τόσο γρήγορους ρυθμούς. Η Κίνα μέσα σε μια δεκαετία έχει κάνει άλματα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Η αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ του κινεζικού στρατού επιβάλλει, κατά τους ειδικούς, επενδύσεις της τάξεις των 300 δισ. δολ. στον στρατιωτικό τομέα. Με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ η Κίνα θα ενδυναμώνει. Ο Ρώσος αναλυτής κ. Vladislav Shurygin, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας τόνισε πως η Κίνα τις επόμενες δεκαετίες θα παίξει σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο, και πως δεν θα έχει την ανάγκη των Ρωσικών εξοπλισμών μιας και θα είναι αυτάρκης.

Οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες, προκειμένου να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στην υφήλιο, να βρουν γρήγορα λύση, εμποδίζοντας την Κίνα να συνεχίσει την αλματώδη πρόοδό της σε όλους τους τομείς, όταν πια θα είναι αργά. Υπάρχει φόβος να το επιδιώξει και ένοπλα. Έχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτοί που στηρίζουν την Κίνα, είναι οι ίδιοι που στήριζαν τις Η.Π.Α. επί ένα αιώνα, και τώρα μετακόμισαν.

Ο Μακεδών
voria.gr