Κάθαρση για τα σκάνδαλα ζητούν οι πολίτες...


...σύμφωνα με τον Σφυγμό της ProRata για τον Μάρτιο...

Kάθαρση στο πολιτικό σύστημα ζητούν οι πολίτες, σύμφωνα με τον Σφυγμό της ProRata για τον Μάρτιο. Με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis και τη...
σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η έρευνα αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κοινωνία στη  σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η έρευνα αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κοινωνία στη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, καθώς το ποσοστό υπέρ της διαλεύκανσης του σκανδάλου είναι στο 60%.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως σημαντικό κατά 48% το αξιολογούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και κατά 54% οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής.

Στο σύνολο του δείγματος, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί σπουδαιότερη την προστασία των θεσμών και την ίδια ώρα ποσοστό 35% δηλώνει ότι η σύσταση προανακριτικής πρωτίστως πλήττει τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τη δυνητική εκλογική επιρροή, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. βρίσκεται στις 10 μονάδες (24% έναντι 34%), με την ψαλίδα να ανοίγει σε σχέση με τον Σφυγμό Ιανουαρίου, όταν το προβάδισμα για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτανε στις 8 μονάδες.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13% (μία μονάδα πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο Σφυγμό), στο 13% καταγράφεται και το Κίνημα Αλλαγής αλλά υποχωρεί κατά 1%, η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στο 10% και αμέσως μετά έρχονται η Ενωση Κεντρώων με 8%, οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Λαϊκή Ενότητα και η Εθνική Ενότητα (Καρατζαφέρης-Μπαλτάκος) με 6% και, τέλος, οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) με δυνητική εκλογική επιρροή 5%.

Χαμηλή είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αφού μόνο το 56% των ψηφοφόρων του 2015 εμφανίζεται αποφασισμένο να ξαναδώσει την ψήφο του στο κυβερνών κόμμα (πιθανότητα άνω του 50%). Στον αντίποδα, στο 89% φτάνει η συσπείρωση της Ν.Δ. για τις ίδιες πιθανότητες.

Σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ένας στους δύο ερωτηθέντες απαντά αρνητικά (52% όχι) και 41% λέει ναι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη των πολιτών για τις πολιτικές συμμαχίες μεταξύ κομμάτων ή προσώπων. Για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. το 55% τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη. Στο ίδιο ερώτημα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η συμμαχία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου γίνεται αποδεκτή κατά 64%.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι στο Κίνημα Αλλαγής συναντά υψηλή αποδοχή (70%) από τους πολίτες που δηλώνουν πιθανότητα πάνω από 50% να ψηφίσουν τον νέο φορέα, ενώ μόλις το 12% τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη. Επιπλέον, το 47% των πολιτών θεωρεί απαράδεκτη τη συμμαχία Κυριάκου Μητσοτάκη - Αδώνιδος Γεωργιάδη, ενώ και ψηφοφόροι της Ν.Δ. την αποδέχονται σε ποσοστό 59%.
Από τα θέματα της επικαιρότητας, άξια επισήμανσης είναι η απόλυτη διαφωνία σε ποσοστό 53% στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα πρέπει να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας πίσω στην Τουρκία.
Τέλος, το 69% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την άποψη σύμφωνα με την οποία πρέπει να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, αρκεί να μη βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 51% εκφράζει επίσης την αντίθεσή του προς τη θέση «δεν με νοιάζει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αρκεί να φύγει η σημερινή κυβέρνηση».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, από 29 ερευνητές και 2 επόπτες, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια, στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ: Μέγιστο +/- 3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 7-9 Μαρτίου 2018.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Πηγή: Eφημερίδα Συντακτών