Oxfam reageert op wangedrag in 2011 in Haïti

Beste
Deze ochtend verscheen nieuws in de pers over seksueel wangedrag van Oxfam-medewerkers in Haïti in 2011. Daarbij was toen een Belg betrokken die voor Oxfam Groot-Brittannië werkte.
Ik wil u persoonlijk laten weten dat wij diep betreuren wat er in 2011 gebeurd is in Haïti. Het incident in Haïti is onaanvaardbaar en gaat in tegen alle waarden van Oxfam. Betalen voor seks gaat in tegen de gedragscode die al onze medewerkers onderschrijven. Ik ben geschokt door dit gedrag. We zijn een goed doel, dat net opkomt voor de meest kwetsbare mannen en vrouwen.
Ik wil u graag laten weten hoe Oxfam Groot-Brittannië gereageerd heeft op dit geval van seksueel wangedrag. Zij hebben toen meteen een intern onderzoek opgestart. Dat toonde aan dat er onaanvaardbare dingen zijn gebeurd, waaronder pesterijen en beroep doen op prostituees. De betrokken medewerkers werden ontslagen of namen ontslag.
Oxfam Groot-Brittannië heeft in 2011 zelf initiatief genomen om in de pers te communiceren over het schandaal, en heeft toen ook de nodige officiële instanties geïnformeerd. Sindsdien is er binnen Oxfam een Safeguarding Taskforce (een intern beschermingscomité) en een telefonisch meldpunt opgericht om seksueel wangedrag en misbruik te voorkomen en aan te pakken.
Onze uitgebreide reactie en de context over dit incident uit 2011 vindt u op onze website.
Ik sta ter beschikking als u verdere vragen heeft (stuur gerust een mail naar stefaan@oxfamsol.be). Ik kan u verzekeren dat we er alles aan doen om dergelijk wangedrag te vermijden en aan te pakken.
Vriendelijke groeten,
Stefaan Declercq
Algemeen secretaris Oxfam-Solidariteit

Logo Oxfam-Solidariteit