Нетуъркингът като възможност за взимане и даване на съвети


автор: BNI Staff


Най-хубавото на това да имате мрежа за препоръки е, че така се обграждате с хора от разнообразни индустрии. Това е от полза, когато искате да насочите приятел към някого в неговата сфера на дейност или когато имате нужда от обективна обратна връзка. Съвети само от хората във вашата работна среда могат да бъдат идентични с личното ви мнение.





Освен това да поканите различни хора за обмяна на съвети и мнения може да ви запознае с тяхното отношение към предмета на разговор, което ви улеснява в това да правите препоръки на своите познати за тях. 


Винаги обръщайте внимание на няколко неща, когато искате съвет от хората във вашия нетуъркинг:

  • Опитайте се да не започвате политически теми за разговор, както и прекалено лични теми или тема, която може да накара някого да се чувства неудобно. Да накарате някого да се чувства неудобно означава той да не иска да споделя мнения с вас по-късно.


  • Задавайте въпроси, за които вероятността да получите професионални отговори е по-голяма. Задаването на въпроси или искането на съвети по тема, която не е интересна или предмет на дейност на вашия събеседник, може да го накара да се чувства неудобно. Не прекъсвайте събеседниците си на интересни за тях теми. Да попитате някого за неговото мнение означава да му позволите да го изрази. По този начин събеседникът ви ще се почувства оценен и след това и вие можете да заемете страна в разговора и да отговорите по подходящ начин.


  • Когато поискате от някого съвет по даден въпрос, обърнете специално внимание на това, което чувате. Това ви дава време да помислите и отговорите логично. Разпределянето на времето по подходящ начин, докато разговаряте, ви дава по-голяма гаранция за съвместна работа с дадения събеседник и в бъдеще.


  • Ако се надявате да проведете час повече разговор с някого, ценете времето му и предварително обърнете внимание на това, дали той разполага с него. Един бърз въпрос е в рамките на нормално проведения разговор, но повече от един може да бъде приет като безплатно подарено време. Да знаете къде е тази граница е от ключово значение за поддържането на стабилни взаимоотношения. 


Дръжте човека, от когото сте поискали съвет, в течение. След като някой ви даде съвет, използвайте темата да му благодарите за отделеното време и да му споделите какви са бъдещите ви планове. Това създава възможност да получите допълнителни мнения или съвети.





ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: