Tα 88 προαπαιτούμενα είναι πολλά;..

Ο δρόμος των προαπαιτούμενων συνεχίζεται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Ογδόντα οκτώ περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση για την...
εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance report), το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου και το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι, λοιπόν, αν πάρουμε καλό βαθμό σε δύο υποδόσεις, θα μας δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τα 1,5 δισ. ευρώ για να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τον προϋπολογισμό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 το ελληνικό κράτος να έχει απαλλαγεί από αυτόν τον εφιάλτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη υποδόση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα ενσωματωθεί στο «τσεκ» των χρημάτων που θα λάβει η Αθήνα με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα πιστωθεί τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πριν από τις εκταμιεύσεις θα προηγηθεί ο σχετικός έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το 80% των χρημάτων που μας έχει ήδη δώσει ο ESM έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία μειώνοντας την καθαρή αξία από το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δίχως θετική αξιολόγηση από τον ESM είναι αδύνατο να υπάρξει νέα χρηματοδότηση. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες νεότερα στοιχεία με τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές του Δημοσίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υποδόση των 500 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι
Ωστόσο τα 88 νέα και παλιά προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως και τον Ιούνιο, αφορούν μεταξύ άλλων τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί το 2020, τις προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ εάν χρειαστεί, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου και την αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη Ναυτιλία.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της τέταρτης αξιολόγησης, από τα 88 νέα προαπαιτούμενα τα 19 αφορούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ (δηλαδή του υπερταμείου αποστρατιωτικοποιήσεων), εννέα αφορούν αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο, 11 τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και τη διαχείριση υδάτων, επίσης 11 αφορούν κλειστά επαγγέλματα, διευκόλυνση επιχειρηματικότητας, εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και κτηματολόγιο, πέντε επιμέρους δράσεις για την αγορά εργασίας, δύο αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια, 12 τις δαπάνες υγείας και την κοινωνική πρόνοια, πέντε τις συντάξεις, 10 τα δημόσια οικονομικά, τη φορολογία, ένα τις δημόσιες προμήθειες, ένα που αφορά την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2022 και το 88ο είναι η ρήτρα για την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020, μαζί με τη μείωση των συντάξεων, αν το ΔΝΤ εκτιμήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ανάμεσα στα πιο κρίσιμα ζητήματα βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – 130.000 πλειστηριασμοί μέχρι το 2021 –, οι ιδιωτικοποιήσεις για ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΟΤΕ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων για να γίνουν οι μειώσεις το 2019 και η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων...

topontiki.gr