Τα όρια μιας σύμπραξης...

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κόμματος της ελληνικής Δεξιάς. Οι απόψεις που εκπροσωπεί δεν είναι ξένες, μάλλον είναι ταυτόσημες σε...
αρκετές περιπτώσεις με εκείνες που παραδοσιακά πρέσβευε η συντηρητική παράταξη. Το «ακροατήριό» τους εντοπίζεται σε τμήματα του πληθυσμού που αντιλαμβάνονται τον Πάνο Καμμένο ως εκφραστή μιας αυθεντικότερης εκδοχής της Δεξιάς. Ο ιδρυτής τους και πρόεδρός τους, άλλωστε, επαναλαμβάνει συχνά πως το κόμμα του αποτελεί συνεχιστή του «καραμανλισμού».

Η ιδιότυπη ελληνική εκδοχή της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε και σε ισχυρή κρίση αντιπροσώπευσης, έφερε τις πολιτικές δυνάμεις μπροστά σε πρωτοφανή διλήμματα. Η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα αυτοπροσδιοριζόμενο ως ριζοσπαστικό αριστερό, έμοιαζε αρχικά παράδοξη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα έδειξε πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Ελλάδα έχει τη σταθερότερη κυβέρνηση της εποχής των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να επαναλαμβάνει ότι, πέρα από το μνημονιακό πεδίο, ασκεί προοδευτική πολιτική: νομοσχέδια που έχει εισηγηθεί και προκαλούν την αντίδραση των υπερσυντηρητικών δυνάμεων έχουν υιοθετηθεί με ή χωρίς τη θετική ψήφο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το κόμμα του Πάνου Καμμένου βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής κριτικής. Εκτός από τη σύγκρουση για θέματα διαφάνειας, δεν λείπουν προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στο κόμμα τους, αλλά και στο σύνολο της κυβέρνησης. Η πρόσφατη περίπτωση του Κώστα Ζουράρι είναι χαρακτηριστική.

Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια είναι τα όρια αυτής της πολιτικής σύμπραξης. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να εξυπηρετούνται από το πλαγιοκόπημα του Πάνου Καμμένου στη Ν.Δ. για θέματα όπως το Μακεδονικό, στον βαθμό που δεν αμφισβητείται η κεντρική κυβερνητική πρακτική. Ωστόσο πολλά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δημιουργούν συχνά προβλήματα, που είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν.

Εάν η κυβέρνηση στοχεύει στην εξάντληση της τετραετίας, είναι αναγκαία η στελέχωσή της με κριτήρια μεγαλύτερης σοβαρότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας λέγεται πως σχεδιάζει ανασχηματισμό, που ίσως επιταχυνθεί λόγω της παραίτησης του Κ. Ζουράρι. Μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία ώστε και ο Πάνος Καμμένος να συμβάλει στο να συγκλίνει με τον μεγαλύτερο και βασικό εταίρο στην κυβέρνηση και να στηρίξει το κυβερνητικό έργο...


efsyn.gr