Δέκα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας επαναχρησιμοποιούνται και αποκτούν «νέα πνοή», στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάκτηση των...
Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.
Ορισμένα από αυτά τα κτίρια ξεπερνούν σε επιφάνεια τα 35.000 τ.μ και ήταν για χρόνια άδεια και κλειστά ενώ αλλά που χρησιμοποιούνται σχεδόν έναν αιώνα από τις ίδιες επιχειρήσεις αναγνωρίζονται πλέον ως «νέα μνημεία» της Αθήνας.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο χώρος που στεγάζει το Ζαχαροπλαστείο «Άριστον» στην οδό Βουλής. Παράλληλα θα επαναχρησιμοποιηθούν και 50 διαμερίσματα στο κέντρο της πρωτεύουσας για την στέγαση οικογενειών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου και τη φιλοξενία ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων (κατασκευής 1949-1953) και η Στοά Εμπόρων στην οδό Βουλής κηρύχθηκαν νεότερα μνημεία της πρωτεύουσας, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Οι αρμόδιοι φορείς, κήρυξαν διατηρητέες ακόμα και τις παραδοσιακές εμπορικές χρήσεις του ισογείου, που στεγάζει εδώ και δεκαετίες τις ίδιες επιχειρήσεις, όπως το ιστορικό Αρτοποιείο - Ζαχαροπλαστείο Άριστον, που λειτουργεί από το 1910, στην οδό Βουλής.
Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.
Ορισμένα από αυτά τα κτίρια ξεπερνούν σε επιφάνεια τα 35.000 τ.μ και ήταν για χρόνια άδεια και κλειστά ενώ αλλά που χρησιμοποιούνται σχεδόν έναν αιώνα από τις ίδιες επιχειρήσεις αναγνωρίζονται πλέον ως «νέα μνημεία» της Αθήνας.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο χώρος που στεγάζει το Ζαχαροπλαστείο «Άριστον» στην οδό Βουλής. Παράλληλα θα επαναχρησιμοποιηθούν και 50 διαμερίσματα στο κέντρο της πρωτεύουσας για την στέγαση οικογενειών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου και τη φιλοξενία ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων (κατασκευής 1949-1953) και η Στοά Εμπόρων στην οδό Βουλής κηρύχθηκαν νεότερα μνημεία της πρωτεύουσας, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Οι αρμόδιοι φορείς, κήρυξαν διατηρητέες ακόμα και τις παραδοσιακές εμπορικές χρήσεις του ισογείου, που στεγάζει εδώ και δεκαετίες τις ίδιες επιχειρήσεις, όπως το ιστορικό Αρτοποιείο - Ζαχαροπλαστείο Άριστον, που λειτουργεί από το 1910, στην οδό Βουλής.
Tο LIFO.gr μίλησε με τους ιδιοκτήτες του Άριστον, που άνοιξε τις πόρτες του στο σημείο πριν από 108 χρόνια, όταν ήταν «απλώς ένα ισόγειο κτίριο», χωρίς την πολυώροφη προέκταση από πάνω, στην οποία θα εγκατασταθεί σύντομα ο Οργανισμός Enterprise Greece.
Το ζαχαροπλαστείο ανήκει στην οικογένεια Λομποτέση από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πλέον λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της εγγονής του ιδρυτή, Αναστασίας Λομποτέση. Ο σύζυγος της κληρονόμου, Θοδωρής Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της οικογένειας για την αναγνώριση του νεο-μνημειακού χαρακτήρα που προστατεύει ακόμα περισσότερο την λειτουργία της επιχείρησης, η οποία «ίσως» περάσει κάποια στιγμή στα παιδιά τους.
Όπως μας είπε ο ίδιος, το «Άριστον» αποτελεί ένα τοπόσημο με βαριά ιστορία και πάρα πολλά παραμένουν ίδια από εκείνη την εποχή, λίγο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν η Αθήνα είχε μόλις 160.000 κατοίκους. Ο Ζακυνθινός Αναστάσιος Λομποτέσης ταξίδεψε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη όπου δούλεψε σε φούρνους μαθαίνοντας την τέχνη της αρτοποιίας και την κλασική συνταγή της τυρόπιτας «κουρού« από Πολίτες, πριν κατέβει στην Αθήνα το 1906. Ο παππούς Λομποτέσης άνοιξε τον φούρνο θέλοντας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της γειτονιάς. «Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι έστελναν στο φούρνο της γειτονιάς τα φαγητά τους, για τα ψήσει (...) Ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα.
Οι τσοπάνηδες πουλούσαν συχνά τα πρόβατα τους ζωντανά και το γδάρσιμο το έκαναν οι νοικοκυρές στα σπίτια». Σύντομα η συνταγή της τυρόπιτας εκτόπισε σε πωλήσεις όλες τις άλλες παρασκευές, προσφέροντας στον φούρνο ένα προΐόν - σήμα κατατεθέν, για το οποίο δεχόταν επισκέπτες από όλη την Αθήνα. «Κουρού» στα τουρκικά θα πει ξερή, στεγνή ζύμη, μας εξηγεί...
lifo.gr







