Δημοσκόπηση - έκπληξη στην ΠΓΔΜ...

για την αλλαγή του ονόματος...

Παρότι γιορτινές μέρες ιδιαίτερη κινητικότητα και συζητήσεις επικρατούν στα Σκόπια για το θέμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Ολοκληρώθηκε το...

έκτακτο συνέδριο του εθνικιστικού σκοπιανού VMRO με την αλλαγή ηγεσίας και την θέση του «σκληρού» Νικόλα Γκρούεφσκι αναλαμβάνει ο Κριστιάν Μίτσκοσκι ο οποίος παρότι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στον Γκρούεφσκι  πολιτικοί αναλυτές τον θεωρούν πολιτικά πιο ... ευέλικτο, άνθρωπο της αγοράς, πήρε θέση υπέρ της εισόδου της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε και φαίνεται-τουλάχιστον αυτή την στιγμή-να μην επιμένει στην σκληρή γραμμή του προκατόχου του για δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας.

Κυκλοφορούν φήμες για ... ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς για ... ανεπίσημη και... ιδιωτική επίσκεψη κάτι που με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Κότσκο Αγκούσεφ μιλώντας σε σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο πέταξε τις πρώτες προτάσεις για το όνομα βολιδοσκοπώντας τις πρώτες αντιδράσεις και προτείνοντας «κόκκινες» και ...μη «κόκκινες» γραμμές.

Ουσιαστικά πρότεινε σαν αποδεκτές συμβιβαστικές λύσεις για διεθνή ονομασία για κάθε χρήση τους όρους NEA «Μακεδονία», ΒΟΡΕΙΑ «Μακεδονία» και ΑΝΩ «Μακεδονία» ενώ σαν «κόκκινη» γραμμή την προστασία της «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικής» γλώσσας.

Τέλος σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι ανήρτησε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε στα Σκόπια για το θέμα της αλλαγής του ονόματος αλλά και την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ που δείχνουν εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έγινε για την Brima Galup που λειτουργεί στα Σκόπια μόνο το 15,6% όσων δηλώνουν εθνικά «Μακεδόνες» συμφωνούν με την αλλαγή του ονόματος της χώρας του ενώ το 81,4% όσων δηλώνουν εθνικά Αλβανοί συμφωνούν.

Αντιστοίχως διαφωνούν το 67,1% των εθνικά «Μακεδόνων» και το 7,2% των εθνικά Αλβανών.

Τέλος μόνο το 10,3% όλων των σκοπιανών διαφωνεί με την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τριγμοί επικρατούν τις τελευταίες ώρες στον κυβερνητικό σχηματισμό με τα αλβανικά κόμματα της συμμαχίας να προειδοποιούν με αποχώρηση μόλις ψηφισθούν οι αλλαγές στην σχεδόν καθολική χρήση της αλβανικής γλώσσας.

Αφορμή ότι δεν ερωτήθηκαν για την αλλαγή του υπουργού Υγείας αλλά και ότι κατηγορούν τον Ζάεφ ότι κυβερνά χωρίς να τους ρωτά...


newpost.gr