Ρήγας: «Η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί»...

Π. Ρήγας: «Η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί» - MediaΤην εκτίμηση ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διατύπωσε ο...
γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, υπάρχει εμπειρία σε εμάς και στους θεσμούς και κυρίως αυτή η εμπειρία δίνει το δικαίωμα της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης, καθώς εμείς δε θέλουμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά αυτό που επιμόνως είχαμε διαμορφώσει, δηλαδή αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν να ολοκληρωθούν και ταυτόχρονα να βγει η χώρα από την περιπέτεια και με την κοινωνία όρθια» ανέφερε ο Ρήγας, σημειώνοντας πως μέσα από την υλοποίηση όσων έχουν προγραμματιστεί και με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, «θα υπάρχει εισόδημα, αλλά ταυτόχρονα η ανάπτυξη θα αποδίδεται στον κόσμο της εργασίας». «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο εμείς μειώσαμε την ανεργία από το 27% στο 21% και αυτό είναι πολύ κρίσιμο σημείο. Όσο θα μειώνεται η ανεργία -που σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει ανάπτυξη- τόσο αυτό θα αποδίδεται στην ελληνική κοινωνία» εξήγησε.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι επί των κυβερνήσεων της ΝΔ «δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός -και αυτό ήταν σκόπιμο, δε θεωρώ ότι ήταν αμέλεια ή ότι δεν είχαν τις ικανότητες να το κάνουν- διότι όσο ήταν διαλυμένα όλα διευκολυνόταν όλο αυτό το κομμάτι της διαπλοκής, το οποίο διαμορφωνόταν τα προηγούμενα χρόνια».

«Το νέο νομοσχέδιο που μπαίνει στη Βουλή προστατεύει όλα αυτά που με σκόπιμο τρόπο και με επιλογή της ΝΔ ήταν απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, εναντίον των εργαζομένων» είπε, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ περί διορισμών στο Δημόσιο με στόχο τη δημιουργία κομματικού στρατού. «Δεν υπάρχει κανένα διορισμός στο Δημόσιο. Μόνιμη θέση διορισμού στο Δημόσιο δεν υπάρχει καμία. Όλα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και αυτά που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός προχθές παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, όλα θα γίνουν μέσω του ΑΣΕΠ. Αν μιλούν για στελέχη τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της κυβέρνησης, αυτό πρώτον είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό που γινόταν την προηγούμενη περίοδο και δεύτερον όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό φεύγει αμέσως μετά, είτε φεύγει η κυβέρνηση, είτε οι υπουργοί» διευκρίνισε.

Για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που καταλογίζει η ΝΔ στην κυβέρνηση, ο κ.Ρήγας παρατήρησε: «Με το μνημόνιο όλα αυτά είχαν εμπεδωθεί και είχαν διαμορφωθεί και με νομικό πλαίσιο, με νομοθετικό πλαίσιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο ζήτημα των εργασιακών προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τοπίο και για μόνιμες θέσεις εργασίας - από την Εργάνη φαίνεται ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί και το ισοζύγιο είναι προς όφελος της μόνιμης εργασίας από ό,τι στις ελαστικές. Δεύτερον ό,τι υπάρχει σε αδήλωτη εργασία ή σε υποδηλωμένη, υπερωρίες που δεν μπαίνανε, με το νέο νομοσχέδιο αυτά προστατεύονται». «Η ΝΔ δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται ο θύτης να έρχεται πάνω στο θύμα και να κάνει πως δεν είδε», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις που προτίθεται να κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ο κ.Ρήγας είπε πως «θα κάνει τον απολογισμό και θα δώσει τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου». Για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, σημείωσε πως «προφανώς θα υπάρξουν οικονομικές συνεργασίες που όταν είναι έντιμες και σοβαρές μπορούν να προχωρήσουν», ενώ εκτίμησε πως «ο κ. Μακρόν και η Γαλλία μπορεί να παίξει έναν ρόλο σημαντικό σήμερα και θα πρέπει να το κάνει [..] καθώς αυτή η στάση που διαμορφωνόταν του ακραίου νεοφιλευθερισμού, των δημοσιονομικών περιορισμών, του ελλείμματος Δημοκρατίας, μάλλον αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δημιουργεί καταστροφική πορεία στην Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τις απόψεις που διατυπώθηκαν με αφορμή την 43η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Ρήγας διερωτήθηκε: «Πολλά πράγματα, τα οποία περιγράφονταν τότε, το πώς ξεκίνησε η πορεία αυτού του πολιτικού κόμματος είναι σήμερα συμβατά, με αυτά τα οποία προγραμματικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει; Είναι συμβατά με αυτά τα οποία έκανε η περίοδος πρωθυπουργίας Σημίτη;». «Εμείς λέμε ότι αυτή η περιπέτεια οφείλεται στην περίοδο Σημίτη. Ήταν κομβικό σημείο αυτά που γίνανε εκείνη την περίοδο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με την κατεστραμμένη οικονομία», πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας την απάντηση της κ. Γεννηματά σε άρθρο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου σημείωσε: «Άκουσα την κ. Γεννηματά να απαντά με πολύ κακό τρόπο σε πολιτικό επίπεδο. Υπάρχει ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Λαλιώτης - δεν τον ερμηνεύω, λέω αυτά που διάβασα- που κάνει συγκεκριμένη κριτική για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Γιατί απευθύνονται σε εμάς; Εμείς κριτική κάνουμε ...Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν θα αλλάξουν, αν θα κάνουν στροφή και δε ζητά κανείς διαπιστευτήρια, αλλά δεν μπορεί να έχουν συμβεί όλα αυτά που έχουν συμβεί και να συνεχίζουν να επιμένουν στο δόγμα Βενιζέλου, για παράδειγμα»...

Πηγή: ΑΠΕ.