Liga voor Mensenrechten wijst grofste privacy-schenders van het jaar aan‏

Liga voor MensenrechtenBig Brother Awards
Inhoud niet leesbaar? Klik dan hier
Liga voor Mensenrechten wijst grofste privacy-schenders
van het jaar aan
Beste,
Graag nodigen wij u uit voor de Big Brother Awards: 'The devil is in the default'. Dit evenement vindt plaats op donderdag 6 oktober 2016 in de KVS te Brussel van 19u30 tot 22u.
Moeten we ons zorgen maken over standaardinstellingen? Het is immers o zo eenvoudig om bij die optie ‘akkoord’ aan te vinken. Wat blijkt nu? Apps, besturingssystemen, zoekmachines, smartphones, … gebruiken, of eerder misbruiken, standaardinstellingen om tal van informatie van ons als gebruiker te verzamelen, te delen en te bewaren. De bescherming van onze privacy moet steevast wijken voor het (commerciële) belang van deze organisaties. Willen we dat de overheid en bedrijven precies weten wat we eten, hoe we stemmen, wat onze (soms gênante) hobby’s zijn, en wellicht zelfs wat we op de wc doen? Wij niet!
Daarom bepalen het brede publiek, alsook een professionele jury (2 awards) wie van de volgende shortlist aan de haal gaan met de prijs van grofste privacy-schenders van het jaar:
  • De dataretentiewet 2.0 (genomineerd door Progress Lawyers Network)

    Sinds 4 mei 2016 is er een nieuwe dataretentiewet. Providers en telecommaatschappijen zijn voortaan verplicht al onze communicatiegegevens te bewaren voor het geval het gerecht of de staatsveiligheid erom vragen. Vorig jaar heeft het grondwettelijk hof een gelijkaardige wet echter vernietigd. De huidige wet zet nog steeds onze persoonlijke communicatie op de tocht, en maakt van iedere burger een verdachte.

    Contactpersoon: Raf Jespers (0478/22.71.27)
  • Facebook 007: spionage op zijn best (genomineerd door EDRi)

    Facebook volgt je waar je ook gaat, ingelogd of niet, via de eigen pagina’s maar ook via ‘like’ buttons op andere sites, en via andere apps zoals WhatsApp. Big Brother²! Daarnaast blijk je voor het aanpassen van je standaardinstellingen een expert te moeten zijn; het vereist onmogelijk veel tijd en kennis.

    Contactpersoon: Kirsten Fiedler (02/274 25 70)
  • No cash, no privacy? (genomineerd door Datapanik)

    Cash wordt meer en meer uitgebannen, zonder dat daar anonieme alternatieven voor in de plaats komen. Met het verdwijnen van biljetten en munten, verdwijnt ook onze privacy en krijgen banken – en straks ook bedrijven en overheden - toegang tot onze hele levenswandel.

    Contactpersoon: Wim Vandenbussche (0477/74 44 91)
  • Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken? (genomineerd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten)

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft al herhaaldelijk beslist dat pers en publiek kennis moeten kunnen nemen van (belangrijke) strafonderzoeken. Toch wil men in België het doorgeven van informatie over een strafonderzoek zelfs strenger bestraffen. Wordt burgerlijke onwetendheid de standaard?

    Contactpersoon: Pol Deltour (0478/38 10 33)
Hier kan iedereen die zichzelf meer waard vinden dan ‘de standaard’ stemmen:bigbrotherawards.be
Privacysalons
Voorafgaand aan de uitreiking van awards vinden er op 6 oktober debatten plaats waar de nominaties stevig bediscussieerd worden. Tijdens deze 'privacysalons' worden zowel een voor- als tegenstander aan het woord gelaten onder leiding van een moderator. Er is zeker ook ruimte voor het publiek om vragen te stellen.
Bevestigde aanwezigen:
  • Dataretentiewet 2.0:
    Moderator: Raf Jespers (Progress Lawyers Network)
    Sprekers: Bart Preneel (hoogleraar Computer Security and Industrial Cryptography)
  • Facebook 007 (debate in English):
    Moderator: Joe McNamee (executive director EDRi)
    Speakers: Stephen Deadman (Facebook), Matthias Matthiesen (IAB), Brendan Van Alsenoy (Privacy Commission, DPA Belgium), Estelle Massé (AccessNow), Dr. Frederik Borgesius (University of Amsterdam)
  • No cash, no privacy:
    Moderator: Wim Vandenbussche (Datapanik)
    Sprekers: Vincent Böhre (Privacy First)
  • Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken:
    Moderator: Philip Heymans (gerechtsjournalist VRT)
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via:
  • Organisator vanuit Liga voor Mensenrechten: Greet Van Dael, 0472/04 13 94
  • Algemeen nummer Liga voor Mensenrechten: 09 223 07 38
  • info@bigbrotherawards.be
Surf voor bijkomende informatie naar bigbrotherawards.be