Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό...

Προσφυγόπουλο στην Ειδομένη μπροστά σε αστυνομικούς

Την Τετάρτη σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής στα νησιά, τα λεγόμενα hotspots, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, περιλαμβάνει και μεταβατική διάταξη που θα λαμβάνει υπόψη τη...
συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται στις 4 Απριλίου, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από την Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί για διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Φεβρουαρίου στο οποίο τέθηκε η πρώτη βάση για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, και έχει συμπληρωθεί ώστε να συμπεριλάβει σε νομοθετικό επίπεδο τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, η σημερινή Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής καταργείται και συγκροτείται εκ νέου ως Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ως επιτελική υπηρεσία της νέας Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ονομάζεται στο εξής η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.

Η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών (εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα ασύλου) συγκροτούνται εκ νέου με στόχο να ανταποκρίνονται στις νέες αυξημένες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η μετατροπή των hotspots σε κέντρα κράτησης, που επιχειρήθηκε εσπευσμένα τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας, παρ’ όλο που αυτή δεν είχε ακόμη αποκτήσει νομική μορφή, δεν ανταποκρίνεται στο ισχύον ή στο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως στα hotspots ισχύει καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας μέχρι 25 ημέρες, με απόφαση του διοικητή του κέντρου που εκδίδεται μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ ισχύει η διάταξη για χορήγηση βεβαίωσης μη απομάκρυνσης για λόγους ανθρωπιστικούς στους Σύρους και όσους συγκαταλέγονται σε ομάδες προσφυγικού προφίλ (4332/2015, άρθρο 18).

Παρ’ όλα αυτά, τούτες τις ημέρες διαπιστώνεται μια κατάσταση εξαίρεσης από τον νόμο στα hotspots, όπως αυτό της ΒΙΑΛ στη Χίο ή στη Μόρια της Λέσβου, όπου οι νεοεισερχόμενοι κρατούνται χωρίς διοικητική απόφαση και χωρίς τη δυνατότητα να υποβάλουν αντιρρήσεις ή αίτημα για άσυλο.

Είναι χαρακτηριστικό το φυλλάδιο που αναρτήθηκε στη ΒΙΑΛ στις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με φωτογραφία που κυκλοφορεί σε σάιτ αλληλέγγυων, όπου αναγράφεται:

«α. Μπήκατε παράτυπα στην Ελλάδα και τελείτε υπό τις διατάξεις της νέας συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Κρατείστε σε κέντρο κράτησης (ΒΙΑΛ) μέχρι να υπάρξει απόφαση για την περίπτωσή σας. [...]

γ. Αν έχετε καταγραφεί, μπορείτε ακόμα να απευθυνθείτε σε μέλος της Αστυνομίας και να εκφράσετε την επιθυμία σας να κάνετε αίτημα ασύλου. Αυτή η διαδικασία δεν έχει αρχίσει ακόμα, επομένως παρακαλείστε να δείξετε υπομονή. Η Αστυνομία θα σας ενημερώσει πότε αρχίζει».

Ο ασφαλής τρίτος

Ζητούμενο αποτελεί πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας με τρόπο που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών στον Τύπο, δεν προκρίνεται να νομοθετήσει η Ελλάδα ως προς το αν κρίνει «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες την Τουρκία, ιδίως από τη στιγμή που η τελευταία δεν προχωρά στις απαραίτητες αλλαγές της νομοθεσίας της.

Η τύχη των αιτημάτων ασύλου φαίνεται πως θα κρίνεται με βάση την εξατομικευμένη εξέτασή τους από την Υπηρεσία Ασύλου, τόσο ως προς το αν θα τα δέχεται προς εξέταση όσο και ως προς το αν θα αναγνωρίζεται καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με μία ερμηνεία, η Τουρκία θεωρείται ότι παρέχει προστασία στους Σύρους που έχουν ζήσει στη χώρα για κάποια χρόνια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παράδοξη κατάσταση να θεωρούνται μη παραδεκτά από την Ελλάδα τα αιτήματα ασύλου αυτής της κατηγορίας και να επιστρέφονται στην Τουρκία οι Σύροι που έχουν ζήσει κάποια χρόνια στην Τουρκία, τη στιγμή που θα θεωρούνται παραδεκτά τα αιτήματα ασύλου άλλων εθνοτήτων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας στην ερώτηση «εφόσον η Τουρκία αναγνωριστεί ως ασφαλής χώρα, δεν υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου να κρίνονται απαράδεκτες και να επιστρέφονται;» απάντησε:

«Είναι πιθανό να κρίνονται απαράδεκτες. Εμείς δεν έχουμε νομοθετική ανάγκη να θεωρήσουμε την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα, επομένως οι Υπηρεσίες Ασύλου μας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».

Επέμεινε ότι οι Σύροι απολαμβάνουν προστασία στην Τουρκία, που πλησιάζει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, με πρόσβαση στην εργασία και την εκπαίδευση και χαρακτήρισε «υποκριτικό» το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, καθώς δεν υπήρχαν ώς τώρα καταγγελίες για μαζική παραβίαση δικαιωμάτων των Σύρων στην Τουρκία.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή, αναφερόμενος μάλιστα ονομαστικά στη Διεθνή Αμνηστία, ωστόσο στην ιστοσελίδα της οργάνωσης υπάρχουν εκθέσεις και καταγγελίες της τελευταίας πενταετίας ότι η Τουρκία παραβιάζει μαζικά τα δικαιώματα των Σύρων και άλλων εθνοτήτων από εμπόλεμες περιοχές.

Ο γόρδιος δεσμός

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να παραμένει ο γόρδιος δεσμός της στελέχωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με επαρκή αριθμό χειριστών και άλλων ειδικοτήτων.

Σε αρκετά νησιά, τα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και επαρκούν για την εξέταση μόνο ελάχιστων αιτημάτων καθημερινά, ενώ αποτελεί ζητούμενο αν θα μπορέσει να έχει άμεσο αντίκρισμα η πρόσληψη νέων χειριστών και άλλων υπαλλήλων, καθώς πρέπει να προηγηθεί ο αναγκαίος χρόνος εκπαίδευσής τους, διαδικασία που απαιτεί αρκετούς μήνες.

Οι περίπου 2.000 αλλοδαποί υπάλληλοι που θα ενισχύσουν την υπηρεσία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Επιτροπής, αφενός δεν περιλαμβάνουν την κατηγορία των χειριστών (σύμφωνα με το ελληνικό Δίκαιο, πρέπει να μιλούν ελληνικά) και αφετέρου δεν έχουν φανεί μέχρι τώρα στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργου Κυρίτση, προχωρά η σύσταση εποπτικού οργάνου, τον επιτελικό συντονισμό του οποίου αναλαμβάνει ο γ.γ. του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Ταφύλλης, ενώ τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει παραδώσει άλλες 30 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας.

Ο κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε πως από σήμερα εντείνονται οι προσπάθειες για δημιουργία θέσεων στις οποίες θα μεταφέρονται πρόσφυγες από την Ειδομένη και, σε δεύτερη φάση, από τον Πειραιά, ωστόσο ορισμένοι στην κυβέρνηση βλέπουν με ανησυχία τον ρυθμό ανταπόκρισης του Στρατού στη δημιουργία νέων θέσεων να έχει ατονήσει μετά την υπερδραστηριότητα των πρώτων εβδομάδων.

Efsyn.gr

Related Posts: