De opwarming van het klimaat vormt een enorme bedreiging voor het leven van de mens op aarde. Veel grondstoffen die in ons comfortabel leven een grote rol spelen, staan aan het randje van de uitputting, Er is een toenemend besef dat wij met onze manier van leven niet veel langer kunnen doorgaan. Vandaar de oproep om minder te consumeren. Een manier om dat te doen is de deel- of peer-to-peer-economie. Michel Bauwens, grondlegger van deze Peer-2-Peer economie en zijn volgelingen denken hiermee de wereld te redden.
En gesteld dat deze 'andere manier van leven' op grote schaal gebeurt: hoe zit het met de macro-economische en sociale gevolgen van dergelijke omschakeling? Kan dit verhaal niet misbruikt worden ten nadele van sociaal kwetsbare groepen?
Welke zijn de gevolgen voor het Bruto Binnenlands Product (BBP)? Milieueconomen stellen andere maatstaven voor om het maatschappelijk functioneren te evalueren. Maar het BBP is vooralsnog de maatstaf waaraan de begrotingstekorten en de staatsschuld afgemeten worden. En als het BPP daalt, verhogen de bedragen die moeten 'gevonden' worden om aan de huidige Europese criteria te voldoen. En dat 'vinden' van de ontbrekende miljarden, gebeurt in de huidige politieke constellatie vooral door besparen, vaak met nare sociale gevolgen.
Stof te over dus voor een debat.
Sprekers
Steven Vromman (Low Impact Man)
Boudewijn Bouckaert, prof. em. UG, voorzitter Denktank Libera
Jo Cottenier (studiedienst PVDA)
Moderator Katrien Neyt, gewestelijk secretaris ABVV Oost-Vlaanderen
Wanneer?
Zaterdag 26 september
13.30 uur onthaal met koffie
14 uur debat (stipt)
16 uur receptie (tot 16.30 uur)
Waar?
Geuzenhuis, Kantienberg 9, 9000 Gent
Toegang
5€ (gratis voor LEF leden)
Gezien het beperkt aantal plaatsen is inschrijven noodzakelijk uiterlijk tegen 21 september oplefgroeidebat@gmail.com
Organisatie: Links Ecologisch Forum (LEF) www.lef-online.be