Belgium,N-VA,TOESPRAAK EN RECEPTIE JORIS VAN SEVEREN-COLLOQUIUM

van severen,de wever,degroote

Aanstaande zaterdag 25 oktober wordt in Dentergem (West-Vlaanderen) het zesde Joris Van Severen-colloquium ingericht (foto). Joris Van Severen is de oprichter van het fascistische Verdinaso.

Het welkomstwoord op het colloquium wordt uitgesproken door burgemeester en Kamerlid Koen Degroote (N-VA). Hij zorgt ook voor het “slotwoord en aanbieding van een heildronk”. Samen met onze collega’s van RésistanceS zocht AFF/Verzet een en ander uit.

1. Wie is Joris Van Severen? Joris Van Severen is op 19 juli 1894 geboren in Wakken, tegenwoordig deelgemeente van Dentergem. Onder invloed van dorpspastoor Hugo Verriest wordt hij flamingant, wat zich nog zal versterken wanneer hij zich aansluit bij het Algemeen Katholiek Vlaams Studentenverbond en de Frontbeweging tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1921 wordt hij volksvertegenwoordiger voor de Frontpartij, voluit: Het Vlaamsche Front. Joris Van Severen evolueerde van een linkse flamingant naar steeds rechtsere en ook autoritaire denkbeelden. Op 6 oktober 1931 richt Joris Van Severen het Verdinaso op, een op het fascisme geïnspireerde vereniging van nationaal-solidaristische Heel-Nederlanders. Het Verdinaso was in al zijn verschijningsvormen een fascistische vereniging met zijn militie, uniformen, marsen, landdagen, antidemocratisch programma en fel antisemitisme.

Op 14 juli 1934 kondigt Joris Van Severen een Nieuwe Marsrichting aan. Hij stopt met zijn verzet tegen België en beoogt voortaan niet enkel de hereniging van Vlaanderen en Nederland, maar van de hele latere Benelux en Frans Vlaanderen (het uiterste noorden van Frankrijk). Dat ligt natuurlijk moeilijk bij de Vlaamse Beweging. Het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) verwijt Van Severen het volksnationalisme te ruilen voor staatsnationalisme, en dat hij graag deel uitmaakt van het Belgisch establishment. De later voor collaboratie veroordeelde Wies Moens verlaat uit protest het Verdinaso. Spijts het opgeven van de anti-Belgische houding blijft de Staatsveiligheid Joris Van Severen als gevaarlijk beschouwen. Nog voor de Duitsers bij de Tweede Wereldoorlog België binnen vallen wordt Joris Van Severen op 10 mei 1940 opgepakt en naar Frankrijk getransporteerd. In het tumult rond het oorlogsklimaat wordt Joris Van Severen op 20 mei 1940 samen met twintig andere gevangenen doodgeschoten.

2. Het Studiecentrum Joris Van Severen. Qué? Het Studiecentrum Joris Van Severen wil leven en werk van Joris Van Severen bestuderen en publiceert om de drie maanden een nieuwsbrief en jaarlijks een jaarboek. Om de twee jaar wordt ook een colloquium ingericht. Aanstaande zaterdag wordt het zesde colloquium Joris Van Severen ingericht.

3. Wie komt spreken op het Joris Van Severen-colloquium? Eerst is er een welkomstwoord door Koen Degroote (N-VA). Daarna leidt Studiecentrum-voorzitter Vik Eggermont de sprekers in. Tom Cobbaert, archivaris bij het Archief en Documentatiecentrum Vlaams-nationalisme, belicht ‘De Europese gedachte bij Joris Van Severen en het Verdinaso’  en Luc Pauwels, de man die de Nieuw-Rechtse ideeën introduceerde in Vlaanderen maar tegenwoordig een Bed & Breakfast in Frankrijk uitbaat, spreekt over ‘Joris Van Severen in het brede Europese perspectief’. Een slotwoord door moderator Guy Van Gorp beëindigt het voormiddaggedeelte. De Nieuw-Rechtse ideoloog Luc Pauwels heeft een abonnement als spreker op de Studiecentrum Joris Van Severen-colloquia: hij spreekt er al voor de vierde keer op zes colloquia.

4. Wat gebeurt er nog? Na een Breughelmaaltijd stelt Pieter Jan Verstraete, die nogal wat boeken schreef over aangebrande figuren, zijn Fotobiografie Joris Van Severen voor, waarna Koen Degroote het slotwoord uitspreekt en een “heildronk” uitbrengt. Dat en nog meer vernemen we allemaal uit de jongste Nieuwsbrief van het Studiecentrum Joris Van Severen.

5. Wat denkt N-VA-voorzitter Bart De Wever daarover? Terug uit Shanghai ging Bart De Wever alle mogelijke media langs (ATV, VRT, VTM, Het Laatste NieuwsDe Morgen…) om zijn in opspraak geraakte minister Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken te verdedigen. Geïrriteerd vroeg Bart De Wever zich af: "Mag ik bezig zijn met de problemen van deze eeuw in plaats van met zaken uit de eerste helft van de vorige eeuw?". Waarom moet N-VA-burgemeester én volksvertegenwoordiger Koen Degroote dan zo nodig een colloquium verwelkomen over de stichter van een fascistische beweging en er ook nog een heildronk op uitbrengen?

6. Kent Bart De Wever het Studiecentrum Joris Van Severen? Ja. Op 16 september 2000 was de jonge historicus Bart De Wever er gastspreker over ‘De schaduw van de Leider: Joris Van Severen en het naoorlogse Vlaams-nationalisme’. Iets wat men nog van de Wikipedia-pagina over Bart De Wever heeft willen verwijderen.  De uiteenzetting van Bart De Wever was overigens een kritische bijdrage die niet in goede aarde viel bij de toehoorders die eerder een rechts-radicale achtergrond hebben.

7. Wat doet N-VA-burgemeester en Kamerlid Koen Degroote? Als gevolg van zijn bijdrage in 2000 wordt Bart De Wever op de website van het Studiecentrum Joris Van Severen nog altijd vermeld als één van de medewerkers aan het Jaarboek en de Nieuwsbrief van het Studiecentrum. Inhoudelijk is hij echter niet op één lijn te zetten met de andere sprekers en auteurs zoals mede-oprichter van het Vlaams Belang Edwin Truyens en andere Vlaams Belang'ers (Kurt Ravyts, Paul Meeus...). Of Koen Degroote met zijn “aanbieding van een heildronk” even kritisch is, heeft alle schijn tegen. Om alle misverstand te vermijden zou Koen Degroote beter wegblijven van het colloquium.



Anti-Fascistisch Front / Verzet


Blog van het Anti-Fascistisch Front 


(AFF)