De Canadese regering verbiedt haar weermannen nog over de klimaatwijziging te spreken. Environment Canada, de overheidsinstelling die het weerbericht en andere klimatologische informatie verzorgt, heeft in een email bevestigd dat ‘de aan het instituut verbonden meteorologen experts zijn in het weer en dat vragen omtrent de klimaatswijziging en langetermijntrends moetew worden overgelaten aan klimatologen of andere specialisten op dat vlak.’
Volgens een aantal wetenschappers wil de Canadese regering op die manier de invloed van milieuorganisaties beperken en zorgen dat hun werk de klimaatpolitiek van de regering in een aantal sleutelsectoren niet hindert.
'Canada geniet onterecht een uitstekende reputatie op milieuvlak,' zegt econoom Owen Barder van het Europese Center for Global Development. Die organisatie stelde onlang de ‘Commitment to Development Index’ op, waarin Canada op plaats 27 van de 27 rijkste landen rangschikt inzake milieu. Volgens Owen is de slechte klassering een resultaat van de lakse brandstofbelastingspolitiek, de hoge subsidies aan de visserij en de hoge CO2-uitstoot die het land produceert.
Vooral die laatste zijn een doorn in het oog van milieugroeperingen vanwege de nieuwe Keystone XL pijplijn, die ruwe olie van de teerzanden in de provincie Alberta naar de Amerikaanse zuidkust wil transporteren. De regering Obama moet daarvoor nog wel haar akkoord geven.
Tegenstanders van het project wijzen er op dat het ontsluiten van de teerzanden door de Keystone-pijplijn voor massaal veel meer CO2-uitstoot zou zorgen en dodelijk zou zijn voor het klimaat, omdat de olie enkel uit het teerzand te halen is mits een vervuilend en uitermate energie-intensief proces.
Voorstanders - waaronder de Canadese regering, de oliemaatschappijen en sommige vakbonden - zien in het project dan weer een zegen voor de economie en de lokale jobcreatie.
Bron : www.express.be