Driekwart van alle strafschoppen die in 's werelds topcompetities worden genomen leveren statistisch gezien een doelpunt op. Volgens de economen Steven Levitt en Stephen J. Dubner, auteurs van de bestsellers ‘Freakonomics’ en ‘SuperFreakonomics’, kan enig economisch inzicht de kans op strafschopgoals nog verhogen.
De volgende wetenschappelijk onderbouwde redenering komt namelijk uit hun nieuw boek ‘Think Like A Freak’:
- Op het moment dat een speler een penalty neemt, kiest de doelverdediger een kant.
- In 57% van de gevallen kiest die de sterke kant van de speler: links als de penaltynemer rechtsvoetig is en rechts als hij linksvoetig is.
- In 41% van de gevallen kiest de keeper de zwakke kant van de speler.
- De kans dat de keeper in het midden blijft staan is dus 2% of één op vijftig.
- Uit het onderzoek van Levitt en Dubner blijkt dat spelers die naar het midden van de goal schieten daarom een 7% hogere kans hebben om een doelpunt te scoren.
- Doch slechts 17% van alle strafschoppen wordt naar het midden van het doel getrapt.
Volgens Levitt en Dubner mikken voetballers liever niet naar het midden (hoewel hen dat een hogere scoringskans zou opleveren) omdat ze de reacties van het publiek vrezen. Wanneer iemand tijdens een topwedstrijd naar het midden mikt en géén doelpunt scoort, komt dat in de ogen van veel toeschouwers immers over als een domme, beschamende strategie.
Dit illustreert volgens de auteurs de spanning tussen de egoïstische drijfveren van het individu en het belang van de gemeenschap: voetballers kiezen ervoor om hun eigen reputatie te beschermen door naar één van de hoeken te mikken, hoewel dat ingaat tegen de optimale strategie. (via Business Insider)
https://www.youtube.com/watch?v=ltHUdQjymfA