Και στη διπλωματία πέρασε η ένταση στην Τουρκία για την υπόθεση διαφθοράς...




Εξαπολύοντας μύδρους εναντίον όσων «επιβουλεύονται» την τουρκική κυβέρνηση με φόντο την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς που αγγίζει το κυβερνών κόμμα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν δίστασε να...
επιτεθεί και σε διπλωμάτες που κατά την άποψή του «εμπλέκονται σε προκλητικές δράσεις», μιλώντας ακόμη και για απελάσεις. Αν και δεν έγινε συγκεκριμένος, η αναφορά θεωρείται ότι στράφηκε εναντίον του αμερικανού πρέσβη, με τουρκικά ΜΜΕ να μιλούν για παρ' ολίγον ανοικτή κρίση με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το γενικότερο κλίμα στην Τουρκία τροφοδοτούν οι νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού ενώ ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε την παραίτησή του.

Τις τελευταίες ημέρες, ο τούρκος πρωθυπουργός απορρίπτει την έρευνα που έχει θέσει στο στόχαστρό της οικείους υψηλά ιστάμενων πολιτικών στελεχών ως έργο «διεθνών οργανώσεων» και «σκοτεινών συμμαχιών».

Έχει μιλήσει πολλές φορές για συνωμοσία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «κράτους εν κράτει», που βρίσκεται πίσω από τον «βρώμικο πόλεμο εναντίον του». Όπως σημειώνει το Reuters, στην Τουρκία η συνωμοσιολογία βρίσκει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος στην τουρκική κοινή γνώμη, την οποία μπορεί να δυναμιτίσει με σχετικά σημαντική ευκολία.

Μεταξύ των μύδρων που εξαπολύει τις τελευταίες ημέρες, ο Ερντογάν αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο και σε ξένους αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε. «Ορισμένοι διπλωμάτες έχουν εμπλακεί σε προκλήσεις» είπε σε ομιλία του στην Σαμψούντα. «Αυτό που τους λέω είναι: Κοιτάξτε τη δουλειά σας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατήσουμε στη χώρα μας» είπε.

Η δήλωση του Ερντογάν ακολούθησε αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ που ήθελαν τον αμερικανό πρέσβη Φράνσις Ρικιαρντόνε να λέει σε ευρωπαίους διπλωμάτες πως η Ουάσινγκτον «είχε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Halkbank με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Ο Ρικιαρντόνε διέψευσε αργότερα τις αναφορές ως ανυπόστατες, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Hurriyet, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο την Άγκυρα πως επανάληψη ανάλογων τουρκικών σχολίων θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις».

Ενδιάμεσα, υποστηρίζει επίσης η εφημερίδα, σημειωνόταν έντονη κινητικότητα μεταξύ της αμερικανικής πρεσβείας και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η τελική διάψευση του Ρικιαρντόνε, που υπονοείται ως αποτέλεσμα αυτής της κινητικότητας, οδήγησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλήσει για «ικανοποιητική δήλωση» του αμερικανού πρέσβη.


in.gr