50 restorantet më të mira në botë për 2013

Fiton El Celler de Can Roca, zbret në vendin e dytë shqiptari Rene Rexhepi
Revista e njohur “Restaurant”, si çdo vit, ka shpallur edhe për 2013-ën klasifikimin e 50 restoranteve më të mirë në botë. Klasifikimi bëhet sipas opinioneve dhe eksperiencave të mbi 900 ekspertëve ndërkombëtarë të fushës së restorante. Është restoranti “Celler di Can Roca”, në Girona, në Spanjë, që i ka marrë vendin e parë restorantit “Noma” në Kopenagen, i shqiptarit Renè Rexhepi, që tani ëhstë i dyti. Një lajm i mirë edhe për kuzhinën italiane, vendi i tretë është i Massimo Bottura që ka restorantin “Osteria Francescana di Modena”. Fotot e 10 restoranteve më të mirë.

1 

1. Vendi i parë: Joan Roca, “El Celler de Can Roca”, Girona, Spanjë. Vendi ku është restoranti tregon një “R” me tre “këmbë”, secila paraqet tre vëllezërit Roca, që kanë bashkuar aftësitë e tyre të ndryshme. Ky është restorant katalanas shërben gjithçka. Është më i miri në botë.


2 

2. Vendi i dytë: René Rexhepi, “Noma”, Kopenhagen, Danimarkë. Ka qenë tre herë në vendin e parë, “Noma” vazhdon të ketë sukses me ushqimin dhe me inovacionet krijuar falë aftësive të kuzhinierit, Rene Rexhepi.


3 

3. Vendi i tretë: Massimo Bottura, “Osteria Francescana”, Modena. Restorant prej kohësh me tre yje, merr tani edhe këtë mirënjohje ndërkombëtare.


4 

4. Vendi i katërt: Andoni Luis Aduriz, “Mugaritz”, San Sebastian, Spanjë. Një restorant që i kushton vëmendje çdo detaji deri diku manikale. Kuzhinieri-padron Andoni Luis Aduriz luan me klientët me pjatat e komplikuara…


5 

5. Vendi i pestë: Daniel Humm, “Eleven Madison Park”, NYC, SHBA. Kuzhinieri Daniel Humm ofron një eksperiencë të këndshme të kuzhinës, duke futur gjithnjë në pjata përbërës të pashembullt me një kuzhinë të nivelit të lartë.


6 

6. Vendi i gjashtë: Alex Atala, “D.O.M”, San Paolo, Brazil. Kuzhinieri Atala eksploron dhe shfrytëzon përbërësit dhe produktet braziliane, në veçanti ato të pyllit të Amazonës, dhe DOM është shpallur si restoranti më i mirë i Amerikës së Jugut për katër vite rresht.


7 

7. Vendi i shtatë: Ashley Palmer-Watts, “Dinner by Heston Blumenthal”, Londër. I konceptuar nga kuzhina legjendare britanike dhe nga njerëzit e saj influentë dhe të besueshëm, restoranti ofron receta historike britanike duke i rielaboruar me teknikat e kuzhinës moderne.


8 

8. Vendi i tetë: Juan Mari Arzak, “Arzak”, San Sebastian, Spanjë. Ky restorant me kushte familjare në San Sebastián është i legjendës baske që jeton Juan Mari Arzak. Në krah të tij është e bija Elena Arzak Espina, kuzhinierja më e mirë femër për vitin 2012.


9 

9. Vendi i nëntë: Heinz Reitbauer, “Steirereck”, Vjenë, Austri. Kuzhina e kuzhinierit-pronar Heinz Reitbauer më në fund po merr vëmendjen që meriton.



10 

10. Vendi i dhjetë: Joachim Wissler, Vendôme, Bergisch Gladbach, Gjermani. Edhe pse ka marrë borxh emrin e një lokalitet në Francën qendrore, Vendôme nuk shërben ushqim francez, por pjata me nga kuzhina tradicionale gjermane.


50 restorantet më mira në botë

1. El Celler de Can Roca, Spanjë

2. Noma, Danimarkë

3. Osteria Francescana, Itali

4. Mugaritz, Spanjë

5. Eleven Madison Park, New York

6. D.O.M., Brazil

7. Dinner by Heston Blumenthal, Britani

8. Arzak, Spanjë

9. Steirereck, Austri

10. Vendôme, Gjerman

11. Per Se, New York

12. Frantzén/Lindeberg, Suedi

13. The Ledbury, Britani

14. Astrid y Gastón, Peru

15. Alinea, Chicago

16. L’Arpège, Francë

17. Pujol, Meksikë

18. Le Chateaubriand, Francë

19. Le Bernardin, New York

20. Narisawa Tokio, Japoni

21. Attica, Australi

22. Nihonryori Ryugin, Japoni

23. L’Astrance, Francë

24. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Francë

25. Hof Van Cleve, Belgjikë

26. Quique Dacosta, Spanjë

27. Le Calandre, Itali

28. Mirazur, Francë

29. Daniel, New York

30. Aqua, Gjermani

31. Biko, Meksikë

32. Nahm, Tailand

33. The Fat Duck Bray, Britani

34. Fäviken, Suedi

35. Oud Sluis, Hollandë

36. Amber, Kinë

37. Vila Joya, Portugali

38. Restaurant Andre, Singapor

39. 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana, Kinë

40. Combal.Zero, Itali

41. Piazza Duomo, Itali

42. Schloss Schauenstein, Zvicër

43. Mr & Mrs Bund, Kinë

44. Asador Etxebarri, Spanjë

45. Geranium, Danimarkë

46. Mani São, Brazil

47. The French Laundry, Yountville

48. Quay, Australi

49. Septime, Francë

50. Central, Peru
Fiton El Celler de Can Roca, zbret në vendin e dytë shqiptari Rene Rexhepi

Revista e njohur “Restaurant”, si çdo vit, ka shpallur edhe për 2013-ën klasifikimin e 50 restoranteve më të mirë në botë. Klasifikimi bëhet sipas opinioneve dhe eksperiencave të mbi 900 ekspertëve ndërkombëtarë të fushës së restorante. Është restoranti “Celler di Can Roca”, në Girona, në Spanjë, që i ka marrë vendin e parë restorantit “Noma” në Kopenagen, i shqiptarit Renè Rexhepi, që tani ëhstë i dyti. Një lajm i mirë edhe për kuzhinën italiane, vendi i tretë është i Massimo Bottura që ka restorantin “Osteria Francescana di Modena”. Fotot e 10 restoranteve më të mirë.
1. Vendi i parë: Joan Roca, “El Celler de Can Roca”, Girona, Spanjë. Vendi ku është restoranti tregon një “R” me tre “këmbë”, secila paraqet tre vëllezërit Roca, që kanë bashkuar aftësitë e tyre të ndryshme. Ky është restorant katalanas shërben gjithçka. Është më i miri në botë.
2. Vendi i dytë: René Rexhepi, “Noma”, Kopenhagen, Danimarkë. Ka qenë tre herë në vendin e parë, “Noma” vazhdon të ketë sukses me ushqimin dhe me inovacionet krijuar falë aftësive të kuzhinierit, Rene Rexhepi.

3. Vendi i tretë: Massimo Bottura, “Osteria Francescana”, Modena. Restorant prej kohësh me tre yje, merr tani edhe këtë mirënjohje ndërkombëtare.
4. Vendi i katërt: Andoni Luis Aduriz, “Mugaritz”, San Sebastian, Spanjë. Një restorant që i kushton vëmendje çdo detaji deri diku manikale. Kuzhinieri-padron Andoni Luis Aduriz luan me klientët me pjatat e komplikuara…
5. Vendi i pestë: Daniel Humm, “Eleven Madison Park”, NYC, SHBA. Kuzhinieri Daniel Humm ofron një eksperiencë të këndshme të kuzhinës, duke futur gjithnjë në pjata përbërës të pashembullt me një kuzhinë të nivelit të lartë.
6. Vendi i gjashtë: Alex Atala, “D.O.M”, San Paolo, Brazil. Kuzhinieri Atala eksploron dhe shfrytëzon përbërësit dhe produktet braziliane, në veçanti ato të pyllit të Amazonës, dhe DOM është shpallur si restoranti më i mirë i Amerikës së Jugut për katër vite rresht.
7. Vendi i shtatë: Ashley Palmer-Watts, “Dinner by Heston Blumenthal”, Londër. I konceptuar nga kuzhina legjendare britanike dhe nga njerëzit e saj influentë dhe të besueshëm, restoranti ofron receta historike britanike duke i rielaboruar me teknikat e kuzhinës moderne.
8. Vendi i tetë: Juan Mari Arzak, “Arzak”, San Sebastian, Spanjë. Ky restorant me kushte familjare në San Sebastián është i legjendës baske që jeton Juan Mari Arzak. Në krah të tij është e bija Elena Arzak Espina, kuzhinierja më e mirë femër për vitin 2012.
9. Vendi i nëntë: Heinz Reitbauer, “Steirereck”, Vjenë, Austri. Kuzhina e kuzhinierit-pronar Heinz Reitbauer më në fund po merr vëmendjen që meriton.
10. Vendi i dhjetë: Joachim Wissler, Vendôme, Bergisch Gladbach, Gjermani. Edhe pse ka marrë borxh emrin e një lokalitet në Francën qendrore, Vendôme nuk shërben ushqim francez, por pjata me nga kuzhina tradicionale gjermane.
50 restorantet më mira në botë

1. El Celler de Can Roca, Spanjë

2. Noma, Danimarkë

3. Osteria Francescana, Itali

4. Mugaritz, Spanjë

5. Eleven Madison Park, New York

6. D.O.M., Brazil

7. Dinner by Heston Blumenthal, Britani

8. Arzak, Spanjë

9. Steirereck, Austri

10. Vendôme, Gjerman

11. Per Se, New York

12. Frantzén/Lindeberg, Suedi

13. The Ledbury, Britani

14. Astrid y Gastón, Peru

15. Alinea, Chicago

16. L’Arpège, Francë

17. Pujol, Meksikë

18. Le Chateaubriand, Francë

19. Le Bernardin, New York

20. Narisawa Tokio, Japoni

21. Attica, Australi

22. Nihonryori Ryugin, Japoni

23. L’Astrance, Francë

24. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Francë

25. Hof Van Cleve, Belgjikë

26. Quique Dacosta, Spanjë

27. Le Calandre, Itali

28. Mirazur, Francë

29. Daniel, New York

30. Aqua, Gjermani

31. Biko, Meksikë

32. Nahm, Tailand

33. The Fat Duck Bray, Britani

34. Fäviken, Suedi

35. Oud Sluis, Hollandë

36. Amber, Kinë

37. Vila Joya, Portugali

38. Restaurant Andre, Singapor

39. 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana, Kinë

40. Combal.Zero, Itali

41. Piazza Duomo, Itali

42. Schloss Schauenstein, Zvicër

43. Mr & Mrs Bund, Kinë

44. Asador Etxebarri, Spanjë

45. Geranium, Danimarkë

46. Mani São, Brazil

47. The French Laundry, Yountville

48. Quay, Australi

49. Septime, Francë

50. Central, Peru