Tieners nemen meer risico's dan volwassenen, maar niet omdat ze van gevaar houden








Tieners houden niet van gevaar, maar hebben gewoon geen inzicht in de consequenties van hun risicovolle gedrag. Dat is de conclusie van een vergelijkend onderzoek van wetenschappers aan de Yale School of Medicine over het risicogedrag bij tieners en volwassenen van middelbare leeftijd. Wanneer de risico’s heel duidelijk worden omschreven, tonen tieners volgens de onderzoekers een even groot - en soms zelfs groter - vermijdingsgedrag dan volwassenen, maar wanneer er minder duidelijkheid is over de uitkomst van het gedrag, zouden adolescenten veel meer geneigd om risico’s te nemen.

Van alle leeftijdsgroepen vertonen adolescenten de hoogste frequenties aan seksueel overdraagbare ziektes en crimineel gedrag en ze rijden ook sneller dan volwassenen. Het aantal gewonden en overlijdens bij tieners ligt 200 procent hoger dan bij jongere kinderen. “Adolescenten nemen meer risico’s dan jongere kinderen en volwassenen, want ze zijn sneller bereid om risico’s te aanvaarden wanneer de consequenties onbekend blijven, maar dat wil niet zeggen dat tieners zich aangetrokken voelen tot het gevaar, zoals vaak wordt beweerd,” voert Ifat Levy, professor geneeskunde en neurobiologie aan de Yale School of Medicine, aan.

De resultaten van het onderzoek hebben volgens Levy een biologische logica. “Jonge organismen moeten openstaan voor het onbekende om meer informatie over de wereld te verzamelen,” merkt de wetenschapper op. “Vanuit een beleidsstandpunt kan dan ook gesteld worden dat het maximaal informeren van tieners over de mogelijke kosten en baten van risicovol gedrag effectief kan leiden tot een daling van de blootstelling aan gevaarlijke situaties. Het ontbeert adolescenten niet aan de cognitieve mogelijkheden om hun acties te begrijpen, want tieners zijn even slim als volwassenen. Risicogedrag vormt echter een complex proces, waarbij ook de reacties op ongekende en onzekere situaties een rol spelen.”

Bron :  (MH) / Express.be

Related Posts: