Revolutie 2.0? Onlusten in Teheran nadat Iraanse rial op valutamarkten instort


De Iraanse rial is ingestort. Dat heeft tot onlusten geleid in het centrum van de hoofdstad Teheran. Er zijn tegenstrijdige berichten over de omvang van de onlusten, maar de BBC geeft wel onderstaande beelden vrij.

Sinds het begin van de week is de munt 40% in waarde gedaald. Was een Amerikaanse dollar 18 maanden geleden gelijk aan 11.100 rial, dan krijg je nu voor 1 dollar 35.000 rial of drie keer zo veel (zie grafiek). Het gaat om de snelste devaluatie in de geschiedenis.

Iran zit in de problemen omdat de VS en de EU krachtige sancties tegen het land hebben getroffen en het land vandaag 800.000 vaten olie per dag minder produceert, wat maandelijks een gat van zo'n 5 miljard dollar in de staatskas slaat. In totaal is sinds het ingaan van de sancties in juli 30% minder olie geƫxporteerd.

In augustus berekende het persagentschap Bloomberg nog dat de westerse sancties Iran zo’n 133 miljoen dollar per dag kosten, dat is 48 miljard dollar per jaar of het equivalent van 10% van de volledige Iraanse economie.

Verder kan het land door de door het Westen opgelegde sancties nauwelijks nog handel drijven met internationale banken.





De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ontkent dat de Iraanse economie in het slop zit en wijt de problemen aan ‘psychologische spelletjes’, maar volgens de website icana.ir zijn er genoeg handtekeningen verzameld om hem door het parlement te laten ondervragen over de val van de Iraanse munt.

De politie heeft winkeliers die hun zaken in de bazaar van Teheran hebben gesloten aangemaand deze terug te openen om verdere problemen te vermijden.

Toch kampt het land nu met een gigantisch tekort aan internationale valuta’s, die nodig zijn om ingevoerde goederen te betalen. En dat zijn er nogal wat:  'In 2011 importeerde Iran voor 62 miljard dollar aan goederen, waarvan 72 procent bestond uit noodzakelijke economische basisgoederen ten behoeve van de Iraanse industrie.

Nog eens 17 procent van de import betreft kapitaalgoederen, zoals machines en 21 procent heeft betrekking op goederen die volledig in het buitenland worden geproduceerd. Ook importeert Iran op grote schaal voedsel: rijst, graan et cetera,' berekende het Nederlandse magazine Elsevier.

In juli doken beelden uit Teheran op waarin te zien is hoe Iraniƫrs vechten om op een markt een betaalbare kip te bemachtigen.

Bron : BBC / Express.be