Home »
» Niets voor niets: Rotterdamse werkloze moet straten proper houden
Niets voor niets: Rotterdamse werkloze moet straten proper houden
Werklozen die geen recht meer hebben op een uitkering worden in Rotterdam verplicht acht uur per week voor de stad te werken indien ze nog bijstand willen krijgen. Meestal moeten ze helpen de straten proper te houden. ‘Je kan hulp van de gemeenschap krijgen als je die nodig hebt, maar in ruil verwacht de gemeenschap dat je daar iets voor teruggeeft,’ legt PvdA-wethouder Marco Florijn, van Werk, Inkomen en Zorg, het programma ‘Werk Loont’ uit.
Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt en in staat is om te werken (dat wil zeggen: geen ernstige psychische of lichamelijke beperkingen heeft) komt in een WerkLoont-groep. De acht uur werk zijn een onderdeel van een opleiding die 20 uur per week in beslag neemt en in totaal 15 weken lang duurt. Het programma besteedt verder ook aandacht aan het oefenen van een sollicitatiegesprek, het in contact brengen met werkgevers, maar ook aan het analyseren van een vacature of het stilstaan bij normen en waarden. Vooral belangrijk is dat deze tijdsbesteding verhindert om nog in het zwart bij te klussen.
Rotterdam telt 12% werklozen dat is zowat het dubbele van het landelijk gemiddelde. De stad besloot de werklozen beter te activeren nadat steeds meer werklozen op het budget begonnen te wegen.
Volgens bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer van de universiteit van Amsterdam komt de welvaartstaat niet in gevaar : "Laten we zeggen dat de welvaartstaat evolueert van de bescherming van zijn onderdanen naar de verhoging van de plichten van de onderdanen. Verder kan men druk op burgers uitoefenen zo veel men wil, als er geen werk wordt gecreƫerd zal die druk niet veel opleveren,' zegt hij tegen het persbureau AFP.
In de stad Rotterdam is in 2011 voor 6 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord. Meestal werden inkomsten uit werk verzwegen. Ook lieten mensen met een uitkering niet altijd weten dat ze waren gaan samenwonen. Dat is bepalend voor de hoogte van de uitkering. In totaal zijn vorig jaar 1020 fraudeurs opgespoord.
Vorig jaar werd bij ruim 3800 bijstandsklanten een deel van de uitkering ingehouden omdat zij hun afspraken niet nakwamen of onjuiste informatie aan de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid hadden gegeven.
Bron : AFP / Express.be