
Στη μεγάλη μείωση εγγραφών μαθητών στα καλοκαιρινά μαθήματα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ιδιοκτητών ξενόγλωσσων φροντιστηρίων κ. Κώστας Γιαβάρας, με αφορμή το 30ο Ετήσιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα «Κρίση, ξένες γλώσσες, αγορά...
εργασίας, αναγνώριση - πιστοποίηση προσόντων», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη πόλη του Βόλου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Π.Ο.Ι.Κ.Ξ.Γ.).
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)
Στο συνέδριο επικεντρώθηκαν κυρίως στην τεράστια κρίση που υφίστανται τον τελευταίο χρόνο τα κέντρα ξένων γλωσσών αλλά και στο θέμα των θέσεων εργασίας που χρόνο με το χρόνο μειώνονται. Συγκεκριμένα σε τοπικό επίπεδο διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μεγάλη μείωση στις εγγραφές μαθητών στα καλοκαιρινά μαθήματα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Ιδιοκτητών ξενόγλωσσων φροντιστηρίων κ. Κώστας Γιαβάρας, το συνέδριο γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη του Βόλου και θα συμμετάσχουν 400 με 500 σύνεδροι: «Η οικουμενική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας έχει άμεση επίπτωση στις σπουδές των παιδιών και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Πλέον όλα τα φροντιστήρια του Βόλου αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Το μέλλον των φροντιστηρίων διαγράφεται δυσοίωνο».
Σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γιαβάρας, σημείωση ότι πέρσι υπήρξε μεγάλος αριθμός μαθητών που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους στην μέση της χρονιάς, ενώ παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στις εγγραφές μαθητών στα καλοκαιρινά μαθήματα των φροντιστηρίων σε σχέση με πέρυσι: «Ελπίζουμε μέσα από το συνέδριο να παρθούν ορισμένες αποφάσεις που θα βοηθήσουν τον κλάδο να ξεπεράσει τα προβλήματα, να βοηθήσουμε τα φροντιστήρια που έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω των οφειλών που υπάρχουν από τα μαθήματα του καλοκαιριού αλλά και της περασμένης χρονιάς. Από την στιγμή που θα μειωθούν οι μαθητές είναι επόμενο ότι μπορεί να κλείσουν και φροντιστήρια στην πόλη. Ελπίζω να αποφευχθεί αυτό το δυσοίωνο μέλλον αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό».
Στην οικονομική κρίση και στην δυσπραγία των φροντιστηρίων αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Μιχαηλίδης πρόεδρος Π.Ο.Ι.Κ.Ξ.Γ. επισημαίνοντας ότι είναι αναπόφευκτο επακόλουθο η απώλεια θέσεων εργασίας «η ανάγκη για μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εξεύρεσης διεξόδων οδηγεί μοιραία στην αναγκαιότητα ύπαρξης περισσότερων επαγγελματικών προσόντων καθώς και διεύρυνση του γεωγραφικού χώρου αναζήτησης εργασίας. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη της οικονομίας πέρα από τις σωστές επιλογές τομέων δραστηριότητας προϋποθέτει και τη σωστή και αξιοκρατική στελέχωση του κάθε τομέα. Είναι επίσης σαφής η ανάγκη εναρμόνισης των όποιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αγορά και τις ανάγκες της», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.
Τέλος η κ. Έλσα Βουβαλούδη, αντιπρόεδρος τοπικού συλλόγου Ιδιοκτητών ξενόγλωσσων φροντιστηρίων, τόνισε : «Ο Βόλος έχει την χαρά να φιλοξενεί το 30ο Ετήσιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, και σκοπός μας είναι να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα του κλάδου και της επιπτώσεις τις κρίσης».
Αυτό που διαπίστωσε η κ. Βουβαλούδη είναι ότι υπάρχουν οικογένειες οι οποίες δεν έχουν πια την δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών του «ο κλάδος πλήττεται και οι οικογένειες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν για δεύτερη και τρίτη ξένη γλώσσα. Οι οικογένειες προσπαθούν να κάνουν περικοπές και μοιραία θα έρθει η στιγμή που αυτό θα έχει ως συνέπεια το να μην στέλνουν τα παιδία τους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Τα πράγματα που θεωρούσαμε κάποτε δεδομένα τώρα άλλαξαν. Αυτό το βλέπουμε στην πράξη χρόνο με το χρόνο, που αναπόφευκτα θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα γίνουν περικοπές».
Οι εργασίας του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σήμερα Σάββατο με την Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα