Conferentie over valse oplossingen voor de klimaatcrisis
The Big Greenwash Circus gaat gelijktijdig door met de Rio+20-top van de VN, waar het thema 'groene economie' centraal op de agenda staat. Het vergroenen van de economie lijkt misschien wel een wensbare optie, maar pakken deze oplossingen wel de kern van de klimaatproblemen aan? In vier workshops komen nationale en internationale sprekers thema's belichten waarover zij expertise hebben: 'verantwoorde' soja en GGO's (met Nina Holland van CEO en Europarlementslid voor Groen, Bart Staes), 'groene' investeringen in de bankwereld (met Frank Vanaerschot van FairFin en Yann Louvel), foute duurzaamheidslabels (met Peter Gerhardt van de Duitse ngo Robinwood) en tot slot een workshop over de koolstofhandel en Clean Development Mechanisms (met Ricardo Coelho van Carbon Trade Watch, Antonia Vorner en Andrew Coiley van CDM-Watch).
Naast de workshops staan ook een aantal spraakmakende documentaires op het menu: Silence of the Pandas - What the WWF isn't saying (met filmmaker Wilfried Huismann) en Gasland (met Antoine Simon van Friends of the Earth Europe). En tijdens dit 'circus' zorgen enkele muzikale, artistieke en komische interventies voor genoeg sfeer tussendoor.
Daarnaast reiken we die dag ook een Big Greenwash award uit! Iedereen kan zijn of haar stem uitbrengen via de poll op deze website.
Meer informatie over de genomineerden vind je hier!
THE BIG GREENWASH CIRCUS
Het voorlopige programma:
10u Inleiding Bernard Mazijn (Instituut vóór Duurzame Ontwikkeling)
10u30 tot 12u30:
WORKSHOP 1: Mythes over labels doorprikt:
Groene labels moeten de consument wegwijs maken in het reusachtig aanbod van producten en de mogelijkheid bieden om duurzamere keuzes te maken. Maar toch verdienen ook heel wat controversiële bedrijven ook duurzaamheidslabels. Wordt de consument bedrogen? Zijn labels streng genoeg? Wie wordt er werkelijk beter van?
Peter Gerhardt (Duitse NGO Robinwood die als lid uit FSC stapte)
of
WORKSHOP 2: Koolstofhandel en CDM:
De handel in schone lucht als oplossing voor de klimaatverandering is een economische keuze en kortetermijnoplossing veeleer dan een doeltreffend instrument om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Het Europese klimaatbeleid wordt gekaapt door industriële lobbygroepen die dergelijke oplossingen opdringen. Luchtbellen als de koolstofhandel en de Clean Development Mechanism (CDM), moeten dan ook doorprikt worden.
Ricardo Coelho (Carbon Trade Watch), Antonia Vorner (CDM-Watch) en Andrew Coiley (CDM-Watch)
of
DOCUMENTAIRE: The Silence of the Panda- What the WWF Isn't Saying
met filmmaker Wilfried Huismann
12u30-14u LUNCH Le début des Haricots
MUZIEK Balaxy Orchestra
14u-16u
WORKSHOP 3: 'Verantwoorde' Soja en GGO’s:
NGO's als het WWF en het Nederlandse Solidaridad gaan aan tafel zitten met de biotech industrie en agrobusiness (Monsanto, Cargill, ...) en ontwerpen samen labels voor 'verantwoorde' soja, palmolie, suiker of andere gewassen. Maar de realiteit achter deze labels is helemaal niet groen of verantwoord te noemen.
Het debat over GGO's ligt nog steeds op tafel. Dragen ze bij tot de strijd tegen honger in de wereld? Willen we wel GGO's op ons bord?
Nina Holland (Corporate Europe Observatory) en Bart Staes (Europees Parlementslid Groen en auteur van “Ggo's: Droom of nachtmerrie”)
of
WORKSHOP 4: Groene imago’s van banken en vervuilende investeringen:
Banken doen hard hun best om ook omtrent de aanpak van de klimaatcrisis met een zeer positief beeld naar buiten te komen. Via 'Corporate Social Responsibility' wordt hun groen imago kracht bij gezet. Recent onderzoek toont nochtans aan dat investeringen in vervuilende sectoren net is toegenomen. Hoe zwaar kan een financiële instelling wegen op het milieu?
Frank Vanaerschot (van Fairfin) en Yann Louvel (van Banktrack)
of
DOCUMENTAIRE: Gasland (film over schaliegas)
met Antoine Simon van Friends of the Earth
16u30-17u30
SLOTDEBAT
PRAKTISCH:
Locatie: The Hub, Koninklijke Prinsstraat 37, Brussel (Dichtbij Naamsepoort)// Wanneer: 23 juni 2012 : start om 10u, tot 18u // Inschrijven voor een workshop: Contacteer filip@climaxi.be, Filip De Bodt 053-62 64 36// Toegangsprijs: 10 euro, 5 euro (werkzoekenden, studenten)