Kripa dhe sëmundjet

 
Kripa dhe sëmundjet
Kripa dhe sëmundjet


Hulumtimet shkencore bashkëkohore tregojnë se ne marrim 10-20 herë më tepër kripë në ditë se sa ka nevojë trupi ynë. Amerikani ose evropiani, p.sh., konsumon 10-20 gr. Kripë në ditë, ndërsa trupi i njeriut ka nevojë për 1-2 gram. Prandaj mese e nevojshme është zvogëlimi i dozës së kripës në ushqim.
 
Konsumimi i tepruar i kripës ndikon në rritjen e tensionit të gjakut. Hulumtuesit kanë konstatuar se popujt që konsumojnë sasi më të vogla të kripës rrallëherë sëmuren nga tensioni i lartë i gjakut.
 
Ka disa lloje të ushqimeve ku fshihet kripa, siç janë patatet (pomfriti), ushqimi i konservuar, djathi,salca, peshku, mishi i thatë, turshitë etj.
 
Mënyra më lehtë për ta pakësuar përdorimin e kripës është që të mos e afrojmë atë në sofër, dhe ta pakësojmë gjatë përgatitjes së ushqimeve, por duhet ta dimë gjithashtu se 80% e kripës që na nevojite veçmë gjendet në ushqimin të cilin e çdo ditë e blejmë në treg.
 
Duhet përmendur se njerëzit me zemër të dobët duhet pasur kujdes prej ushqimeve që kanë kripë të tepërt.


Hulumtime shkencore, bashkëkohore, trupi ynë, zvogëlimi i dozës së kripës në ushqim, Konsumimi i tepruar i kripës, rritja e tensionit të gjakut, sëmuren nga tensioni i lartë i gjakut,patatet (pomfriti), ushqimi i konservuar, djathi,salca, peshku, mishi i thatë, turshitë,.zemra e dobët, kripa e tepërt,hulumtim shkencor,doza e kripes,kripa dhe doza ditore, ushqimi dhe kripa,kripa dhe sëmundjet,tensioni i nalte,rreziku nga kripa,shendetesia dhe kripa,dobesimi i zemres,