
Λευκωσία: Έγγραφο με κωδικοποίηση των εκατέρωθεν θέσεων επί όλων των βασικών πτυχών του Κυπριακού, έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το έγγραφο, το οποίο είχε ετοιμαστεί από την ομάδα Κυπριακού του Διεθνούς Οργανισμού, περιλαμβάνει τις συγκλίσεις αλλά και...
κάποιες αποκλίσεις, που καταγράφηκαν από της ενάρξεως της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων και εντεύθεν.
Πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι το έγγραφο αυτό ήταν έτοιμο πριν από την προηγούμενη τριμερή, που πραγματοποιήθηκε στο Greentree του Λονγκ Άιλαντ, τον Οκτώβριο. Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε ενώπιον των διαπραγματευτών καθώς δεν θεωρήθηκε, όπως εξελίχθηκαν οι συζητήσεις, ότι ήταν «η κατάλληλη στιγμή».
Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν πως στο έγγραφο του ΟΗΕ δεν υπάρχουν δικές τους ιδέες. Ωστόσο, έχουν ετοιμαστεί ιδέες και θα αξιοποιηθούν όταν και όποτε νομίζουν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν.
Παράλληλα με την κωδικοποίηση που έκαναν, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να καταθέσουν τη δική τους επί όλων των κεφαλαίων. Τούτο αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα καθώς ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει υποδείξει προς τους διαπραγματευτές ότι θέλει να έχει ενώπιόν του τα δύο έγγραφα πριν από το Greentree 2, που χρονικά τοποθετείται στις 22-24 Ιανουαρίου 2012. Μέχρι την τριμερή θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη συναντήσεις στη Λευκωσία, στις 4 και 9 Ιανουαρίου και ένα δείπνο στην Πύλα στις 5 του ίδιου μήνα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του Διεθνούς Οργανισμού, ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν, σε αυτή τη φάση, με ιδέες, είναι προφανές πως τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν να παντρέψουν τα τρία έγγραφα. Και τούτο θα το επιχειρήσουν στο Greentree, όπου θα έχουν τις εκατέρωθεν θέσεις για τα επτά κεφάλαια και τη δική τους εκδοχή για τις επιτευχθείσες συγκλίσεις.
Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε στον «Φ» ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του θέλουν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την εξαγγελία σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και πραγματοποίησή τής, τους πρώτους μήνες του 2012. Τούτο θα επιτευχθεί με την καταγραφή συγκλίσεων στις εσωτερικές πτυχές. Το υλικό θα είναι έτοιμο στα έγγραφα που θα κατατεθούν και αυτός που θα αποφασίσει εάν δικαιολογείται πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης είναι ο Γενικός Γραμματέας και μόνο.
Η εκτίμηση της Λευκωσίας είναι πως δεν υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές συνθήκες για να γίνει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.
Τι θα προκύψει, όμως, από τη νέα τριμερή; Ένα από τα ίδια; Ο Γενικός Γραμματέας δεν πρόκειται να επωμιστεί την αποτυχία. Συνεπώς, είτε θα αποδώσει στους διαπραγματευτές το αδιέξοδο (και στους δύο ή σε ένα από τους δύο) είτε θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας. Ενδέχεται δε να το θέσει αυτό ως δίλημμα ενώπιόν τους στο Greentree.
Είναι σαφές πως ο Μπαν Κι Μουν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του, θέτει χρονοδιάγραμμα το οποίο συνδέεται με την έναρξη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, η προσπάθεια να επικεντρωθεί για να υπάρξει αποτέλεσμα (διεθνή διάσκεψη ή αδιέξοδο) πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στις κατ’ ιδίαν δε συναντήσεις, που έχουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, επανέρχεται η γνωστή τακτική ότι «κουράστηκαν με το Κυπριακό» και πως «πρέπει να τελειώνουμε». Είτε με λύση είτε με οριστικό αδιέξοδο και εγκατάλειψη των προσπαθειών.
Το σκηνικό διαμορφώνεται με τη Λευκωσία να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι σαφές πως οι εν δυνάμει μεσολαβητές επιστρέφουν στις συνταγές του 2004. Με τη διαχείριση που ασκείται από ελληνοκυπριακής πλευράς, πάντως, οι πιθανότητες αποτροπής είναι απομακρυσμένες.
Η συνταγή αντιγράφεται από τα παλιά
Η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Κυπριακό. Το Φεβρουάριο του 2004, μετά το τραγικό λάθος αποδοχής της επιδιαιτησίας, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ζητήσει από τους διαπραγματευτές να καταθέσουν τις απόψεις τους επί όλων των θεμάτων.
Έτσι έπραξαν και σήμερα. Με τη διαφορά πως, κατά τη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων, ζητήθηκαν κωδικοποιημένες απόψεις.
Τότε, Μάρτιος του 2004, τα πολυσέλιδα έγγραφα με τις θέσεις, που δόθηκαν στον Άλβαρο ντε Σότο, δεν είχαν και πολύ σημασία. Όπως είχε εκμυστηρευθεί ο ίδιος σε συνομιλητή του, «σιγά που θα διαβάσω όλες αυτές τις σελίδες». Είχε, βέβαια, εξασφαλίσει την επιδιαιτησία και τη δυνατότητα να δώσει έτοιμο σχέδιο λύσης...
philnews.com